Direct naar de inhoud.

Onthulling gedenkplaat ter nagedachtenis van gefusilleerde verzetstrijders Hondsrug

  • door:
  • op:
Gemeentehuis
Gemeentehuis

EXLOO – Voorafgaand aan de raadsvergadering vandaag donderdag 26 september, wordt een gedenkplaat onthuld bij het kunstwerk ‘De uit zijn as herrezen Phoenix’. Het kunstwerk ‘De uit zijn as herrezen Phoenix’ van kunstenaar Wladimir de Vries hangt sinds een groot aantal jaren in de rode hal van het gemeentehuis. Lang niet iedereen kent het verhaal achter deze sculptuur. De betekenis van het werk wordt vandaag met de onthulling van de gedenkplaat toegelicht.

Het kunstwerk verwijst naar de brand die verzetstrijders van ‘Knokploeg de Hondsrug’ in 1943 stichtten in het oude gemeentehuis van Exloo. Doel was om het bevolkingsregister te vernietigen om zo te voorkomen dat de Duitse bezetters beslag konden leggen op persoonsgegevens voor de ‘Arbeidseinsatz’. De brand werd vroegtijdig ontdekt, waardoor de opzet mislukte. De brandstichters werden verraden en opgepakt. Op 20 september is het 70 jaar geleden dat tien verzetsstrijders werden gefusilleerd op het Witterveld in Assen.

Op de speciale gedenkplaat staan een korte beschrijving van deze gebeurtenissen en de namen van de gefusilleerde verzetstrijders. De plaat wordt 26 september onthuld door raadslid Roelof Tuin, kleinzoon en naamgenoot van verzetstrijder Roelof tuin, landbouwer-vervener uit Valthermond.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal