Direct naar de inhoud.

Water Ter Apel mogelijk besmet

  • door:
  • op:

B82463233Z_1_20110_2072176aGRONINGEN – Water in Ter Apel is mogelijk besmet met een bacterie. Uit voorzorg moeten mensen water uit de kraan eerst drie minuten koken voordat ze het drinken. Dat meldt het Waterbedrijf Groningen vanavond.

Tijdens een reguliere controle is een enterokokbacterie aangetroffen in het water. Dat kan duiden op een poepbesmetting.

Toiletbril

Enterokokken zijn bacteriĆ«n die bij iedereen voorkomen in het maag-darmstelsel. Ze verspreiden zich vanuit de darmen via bijvoorbeeld ongewassen handen of de toiletbril naar de omgeving. Gezonde mensen merken er niks van. “Maar mensen met een zwakke gezondheid, zoals heel oude of jonge kinderen, kunnen er mogelijk ziek van worden”, zegt een woordvoerder.

3500 huishoudens

Uit voorzorg moeten de 3500 huishoudens in Ter Apel daarom eerst het water drie minuten koken. Morgenochtend verwacht het Waterbedrijf Groningen te weten om welk soort enterokokbacterie het precies gaat en of het preventieve kookadvies van kracht blijft of kan worden opgeheven.

Waterbedrijven geven regelmatig het advies om kraanwater uit voorzorg te koken. Vaak doen ze dat omdat tijdens werkzaamheden een leiding stuk is gegaan en er vuil in het water terecht kan zijn gekomen.

Veel minder vaak is een bacterie de aanleiding voor een preventief kookadvies.

 

Bron: NOS / ANP



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal