Direct naar de inhoud.

Zuidoost Groningen bij gemeente Emmen

  • door:
  • op:

noord nederlandGRONINGEN – Tweehonderd jaar geleden bestond Nederland uit 1.249 gemeenten. Op 1 januari 2015 zijn er daar 393 van over. Uit een objectieve statistische analyse blijkt dat dit er nog steeds  teveel zijn. De nieuwe gemeentekaart laat zien dat Nederland het beste uit 57 regiogemeenten zou kunnen bestaan. Tenminste, als het aan ‘onderzoeksbureau Atlas voor Gemeenten’ ligt. De gemeente Groningen bestaat dan uit zo’n beetje de hele huidige provincie Groningen. In de nieuwe Gemeentekaart gaan Roden, Peize, bijna de hele gemeente Tynaarlo en het gebied ten oosten van Kollum op in de gemeente Groningen. Met Drachten ruilen we Opende voor Haulerwijk. Emmen krijgt Stadskanaal, Musselkanaal Vlagtwedde en Ter Apel.

Atlas gemeentekaartVolgens Atlas voor Gemeenten is dit de meest efficiënte herindeling van gemeenten. De onderzoekers hebben alleen statistische gegevens gebruikt over bijvoorbeeld wonen, werk, winkels en cultuur. ‘Dit is niet zomaar bedacht. Dit is gebaseerd op hoe mensen zich feitelijk gedragen,’ zegt Gerard Marlet van de Atlas voor Gemeenten.

Nu de gemeenten in onze provincie al ruim twee jaar bakkeleien over de ‘huidige’ gemeentelijke herindelingen lijkt deze gemeentekaart helemaal een schier onmogelijke zaak. Het paard lijkt hiermee achter de wagen gespannen.

[bron: Atlas voor gemeenten en RTV Drenthe / Noord]



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal