Direct naar de inhoud.

Politie pakt gewelddadige afperser op

  • door:
  • op:

politie_boeienSTADSKANAAL/MUSSELKANAAL – Met de aanhouding van een 35-jarige verdachte uit de gemeente Borger-Odoorn heeft de politie meer dan 20 afpersingszaken opgelost. Het gaat vooral om gewelddadige afpersingen. De verdachte had ruim 40.000 euro afgeperst bij zijn slachtoffers.

Start van het onderzoek
Op zaterdag 28 februari 2015 kreeg de politie een melding van een mishandeling in Stadskanaal. Het bleek dat de 26-jarige inwoner zwaar was mishandeld en gedwongen tot afgifte van geld. Het slachtoffer deed aangifte bij de politie. Hierbij kwam de 35-jarige verdachte als opdrachtgever in beeld bij de politie. De politie verrichtte direct uitgebreid onderzoek. Hieruit bleek al snel dat de afperser al meerdere slachtoffers in Stadskanaal en Musselkanaal had gemaakt. De slachtoffers werden door de recherche gehoord. Deze informatie leverde al snel bruikbare informatie op.

Onrust onder inwoners
Tijdens het onderzoek bleek dat de verdachte zijn slachtoffers met geweld, bedreiging met geweld en zelfs ontvoeringen zwaar onder druk zette. De Drent deinsde er niet voor terug om ook familieleden van de slachtoffers te bedreigen. Om zijn afpersingen kracht bij te zetten, maakte hij regelmatig gebruik van wapens en andere personen. Die hielpen de afperser vooral met het plegen van geweld. Het gewelddadig gedrag leverde nogal wat onrust op onder bewoners van Stadskanaal en Musselkanaal.

Buit
Ruim 20 slachtoffers deden bij de politie aangifte van afpersing en mishandeling. Uit onderzoek bleek dat de verdachte ruim 40.000 euro had afgeperst bij zijn slachtoffers. De politie heeft alle gedupeerden slachtofferhulp aangeboden. Van het buitgemaakte geld heeft de politie niets teruggevonden. Uit onderzoek is gebleken dat het geld is opgegaan aan verdovende middelen.

Aanhouding
De 35-jarige verdachte werd eind maart in Stadskanaal aangehouden. Hierbij werd een zogenaamd balletjespistool aangetroffen. Dit zijn replica’s van echte vuurwapens. Ze lijken bedrieglijk echt en nauwelijks van echt te onderscheiden. Het wapen werd in beslaggenomen.

Rechter-commissaris
De verdachte werd onlangs voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze besliste dat de afperser in afwachting van zijn rechtszaak vast blijft zitten. Hij wordt in het verdere onderzoek nog nader gehoord door de recherche. De verdachte was al eerder met politie en/of justitie in aanraking geweest.

Beslissing
Het onderzoek is nog niet volledig afgerond. De politie verwacht nog meerdere verdachten te kunnen aanhouden en verhoren. Als het onderzoek klaar is, wordt het dossier afgerond en ingestuurd naar het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie beslist over vervolging van de man.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal