Direct naar de inhoud.

Expositie quilts van oud beddengoed in SHC

  • door:
  • op:

Streekhistorisch_CentrumSTADSKANAAL – Vanaf 25 april is in de wisselkamer van het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal weer een nieuwe tentoonstelling te zien. Onder de titel ‘Uitgeslapen, droombeelden van toen in quilts van nu’’ worden quilts getoond die zijn gemaakt van oud beddengoed dat soms al meer dan 100 jaar oud is.

Handwerklerares Jantje Kupers-de Roo verzamelt al meer dan twintig jaar beddengoed dat vroeger in bedsteden werd gebruikt. De stof is vaak bedrukt met prachtige bloemmotieven in rode en blauwe tinten. Zij maakte er met haar cursisten quilts van en deed daarnaast onderzoek naar de herkomst van de patronen op de stof. Zij ontdekte dat de bloemmotieven met houten stempels op de stof werden aangebracht. Hoe roder de opdruk, hoe meer inkt er moest worden gebruikt en dus hoe duurder de stof was. Het onderzoek resulteerde in een boekwerk dat op 25 april zal worden gepresenteerd en ook in het Streekhistorisch Centrum verkrijgbaar zal zijn.

De tentoonstelling in het Streekhistorisch Centrum is speciaal ter gelegenheid van de boekpresentatie op zaterdag 25 april geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Daarna is de tentoonstelling nog tot en met 18 september te zien van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en op de eerste zondagen van de maand van 14.00-17.00 uur.
De tentoonstelling ‘Kolonisten aan het kanaal, 10 schilderijen van Geert Schreuder’ is uiteraard op dezelfde tijden te bezichtigen in het Huisje van Manning.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal