Direct naar de inhoud.

Gemeenteraad Stadskanaal tegen TTIP

  • door:
  • op:
Raad Stadskanaal (F:  J. Pietersen)
Raad Stadskanaal (F: J. Pietersen)

STADSKANAAL – Maandagavond heeft de gemeenteraad zich in een motie met een ruime meerderheid uitgesproken tegen het invoeren van TTIP-verdrag.TTIP is een handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. De Europese unie is bezig om tot dit verdrag over te gaan.

Zorgen

De PvdA en SP maakten zich in eerste instantie ernstig zorgen over het doorgaan van een verdrag waar aan zoveel negatieve kanten zitten. Grootste pijnpunt in het verdrag is de ISDS-clausule. Dit maakt het mogelijk voor Amerikaanse bedrijven buiten de rechter om te eisen dat gemeenten hun eigen regels moeten loslaten. In plaats van de rechter komt er een zogenaamde arbitragecommissie.

Dit wil dus zeggen dat er een gevaar is dat gemeenten zelf niet meer kunnen bepalen wat voor eisen ze stellen aan bijvoorbeeld voedsel en arbeidsloon. Beide partijen willen dit voorkomen en konden ook een ruime meerderheid van de raad overtuigen. CDA, CU en GBS hebben de motie namelijk mede-ondertekend. De drie éénmansfracties van VVD, D66 en Mellies zijn voor TTIP en stemden dus tegen de motie.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal