Direct naar de inhoud.

Referendum herindeling niet samen met volksraadpleging

  • door:
  • op:

Evert Idema in de uitzending

STADSKANAAL – Het eventuele referendum over een herindeling van de gemeenten Stadskanaal, Pekela en Veendam kan niet samengaan met de officiële volksraadpleging op 6 april. De SP van Stadskanaal samen met die van Pekela en Veendam willen dit graag, maar het tijdstip komt te vroeg.

 

Fractievoorzitter Evert Idema is van mening dat een lokaal referendum mooi aan zou kunnen sluiten bij de landelijke volksraadpleging over een associatieverdrag met Oekraïne. Volgens de regels moeten echter eerst de gemeenteraden een officieel besluit nemen over een herindeling. Pas als dat gebeurd is kan de SP met het voorstel voor een lokaal referendum komen.

 

Idema gaat op korte termijn met andere partijen in de gemeenteraad praten hoe zij denken over een referendum. Volgens hem is D66 ook voorstander. Hoe de andere fracties hierover denken weet hij nog niet. “Wij vinden het in ieder geval belangrijk dat de inwoners van onze gemeente een mening geven over een eventuele samengaan van de gemeenten. Er moet voldoende draagkracht van de bevolking zijn voor zo’n ingrijpende zaak”, meent de fractievoorzitter van de Stadskanaalster SP.

 

Gisteren werd bekend gemaakt dat de betrokken burgemeesters en wethouders van de drie gemeenten verder willen gaan met de herindeling. Ze vragen nu de gemeenteraden in te stemmen met een vervolgonderzoek dat zich onder andere richt op bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Ook de economische en financiële gevolgen worden daarbij bekeken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal