Direct naar de inhoud.

Conclusie solarparkgesprek : geen politieke wil en kracht om Veenkoloniën perspectief te bieden

  • door:
  • op:

windmolensNIEUW BUINEN/STADSKANAAL – De delegatie van de ondernemersorganisaties in de Veenkoloniën en de Kanaalstreekzijn na het gesprek vandaag met de Drentse gedeputeerde T. Stelpstra tot de conclusie gekomen dat de politieke wil en kracht ontbreekt om de Veenkoloniën perspectief te bieden.

Het gesprek verliep in een goede sfeer, maar de gedeputeerde verwees steeds naar provinciale staten die de windlocatie Veenkoloniën hebben goedgekeurd en naar minister Kamp en zijn crisis- en herstelwet. De gedeputeerde wil het alternatief Solar Park Veenkoloniën binnenkort wel voorleggen aan de minister, maar ziet voor zichzelf geen rol als voorvechter. Veelzeggend was zijn afwijzing van een Time Out. Hij bestempelde dit als “uitstel van executie”, waarmee hij impliciet aangaf die executie niet te willen voorkomen. De ondernemers pleiten voor de Time Out om de gemoederen tot rust te laten komen en om te werken aan aanvaardbare oplossingen. Directe aanleiding vormen de chantagepraktijken van windboeren die leden van de ondernemersorganisaties met een boycot hebben gedreigd als zij zich blijven verzetten tegen hun windpark.

De ondernemers vrezen dat de starre houding van het provinciaal bestuur de zaak verder op scherp zal zetten. “Voor burgers is er 1 overheid. Je kunt als burger niets met politiek bestuurders die naar elkaar verwijzen, maar dat is helaas wel wat hier gebeurd. Wij hadden graag politiek lef gezien bij het provinciaal bestuur van Drenthe om op basis van de omvangrijke weerstand in het gebied het initiatief te nemen om tot aanvaardbare oplossingen te komen. Het provinciaal bestuur van Drenthe laat een belangrijke kans liggen”.

De ondernemers voorzien dat het megawindpark – 50 turbines met een hoogte van 200 meter – desastreuze gevolgen heeft voor de regio: versnelde krimp en vergrijzing, dalende koopkracht (middenstand), aantasting werkgelegenheid, gezondheidsrisico’s en kapitaalsvernietiging door waardedaling van woningen en bedrijven. Het Solar Park levert echter werkgelegenheid op (bouw en onderhoud) en kan als innovatief uithangbord voor de regio worden gebruikt. Bovendien kunnen procedures snel worden doorlopen omdat er wel draagvlak voor is.

Nu de politieke wil en kracht ontbreekt om de Veenkoloniën met het Solar Park een perspectief te bieden, verwachten de ondernemers dat er geen andere weg overblijft dan juridische procedures.

De delegatie trad op namens de Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek VVBK en de Ondernemersvereniging Buinermond, samen 250 bedrijven.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal