Direct naar de inhoud.

Het juweeltje de Santa Maria Manuela komt naar DelfSail

  • door:
  • op:

TPM_ToulonVoilesdeLegende_SantaMariaManuela_Miniature (00000002)DELFZIJL – DelfSail presenteert het volgende gecontracteerde schip, de Santa Maria Manuela. Deze witte viermast gaffelschoener komt voor het eerst in haar geschiedenis naar DelfSail! Ze is te water gelaten in 1937 in de rivier de Tagus in het Portugese Lissabon. Het schip is vernoemd naar de echtgenote van de initiatiefnemer van de bouw van het schip.

De Santa Maria Manuela werd oorspronkelijk gebouwd als vissersschip en voer bij New Foundland om op kabeljauw te vissen, een belangrijk ingrediënt voor een traditioneel populair Portugees gerecht. Samen met andere schepen van hetzelfde type vormden ze een grote vissersvloot, de ‘’Portuguese White Fleet’’. De naam voor de vloot, vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden al deze schepen witgeschilderd, omdat Portugal als een van de weinige Europese landen neutraal bleef. Zo waren zij herkenbaar voor de onderzeeboten in de hoop dat ze niet werden aangevallen.

De vloot behield de traditionele manier van vissen tot in de jaren 70. Toen Portugal in 1986 toetrad tot de EU en de quota van kabeljauw werden verlaagd, werd een groot gedeelte van de ‘’Portuguese White Fleet’’ afgedankt. Inclusief de Santa Maria Manuela. Gelukkig was het schip gemaakt van een buitengewoon kwaliteit staalsoort, daar het oorspronkelijk bestemd zou zijn geweest voor de bouw van een oorlogsschip en bleef de romp goed geconserveerd. Toen in 2010 het schip was verkocht aan de huidige eigenaar werd het in een recordtijd van 62 werkdagen verbouwd tot een nieuwe constructie en was het schip klaar om te varen met gasten en trainees. – Delfsail is er om de zeven jaar. In 2016 wordt de zesde editie gehouden van 29 juni tot en met 3 juli –



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal