Direct naar de inhoud.

Hagel en natte sneeuw vanuit hoge noorden

  • door:
  • op:

weerkaartWEERONLINE – De temperatuur gaat omlaag en zondag is het voor het gevoel niet warmer dan 2 tot 4 graden. Daarbij staat een koude noordwestenwind met regelmatig een bui. Vooral zondag is daarbij kans op onweer, hagel en natte sneeuw. De sneeuw blijft bijna nergens liggen, maar door hagel kan het tijdelijk wit worden.

Vanuit het noorden trekken vanmiddag winterse buien over het land. Naast regen wordt ook hagel verwacht en daarbij is kans op een enkele klap onweer. Tussen de buien door zijn er felle opklaringen en het wordt 8 tot 11 graden.

Vanavond is het in het midden en zuiden tijdelijk droog, later komen vooral in de kustprovincies een paar buien voor. In het oosten van het land kan de temperatuur vannacht tot enkele graden onder het vriespunt dalen en aan de grond vriest het op uitgebreide schaal.

Kortstondig wit
Morgen is het nog iets kouder met maximaal een graad of 8. Daardoor zal het vaker hagelen en kan zelfs wat natte sneeuw vallen. De matige tot vrij krachtige noordwestenwind zal de sneeuw grotendeels smelten voordat het de grond bereikt, maar plaatselijk kan op koude voorwerpen zoals auto’s en afvalbakken de natte sneeuw kortstondig blijven liggen. De kans daarop is het grootst in Groningen, Drente, in de Limburgse Heuvels, Noord-Limburg, de Achterhoek en Twente. Door hagel kan het wel op meerdere plaatsen even wit worden. Voor het gevoel is het met 2-4 graden ronduit koud.

Bijzonder late sneeuwval
Winterse neerslag is in april niet uitzonderlijk en in De Bilt komt dat gemiddeld twee dagen voor. Wat de natte sneeuw dit weekend wel bijzonder maakt is dat het zo laat in de maand valt. Toch kan ook veel later in het seizoen natte sneeuw vallen. Op 23 mei 2013 hadden we met dezelfde koude lucht uit het uit het Arctische gebied te maken. Ook toen trokken vanuit het noorden buien over het land en op meetstations in Lelystad en Stavoren werd natte sneeuw waargenomen. In De Bilt werd het slechts 10,4 graden en daarmee was het de koudste 23 mei sinds 1975.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal